Mission possible

Een relaxed dagje vandaag, iets later op stadhuis begonnen. Heerlijk. Eerst gelunched met de staf. Daarna een boeiend gesprek, als voorzitter van de WFIA met een vrouw die een internationaal bedrijf wil vestigen alhier. Daar werken we natuurlijk graag aan mee. Voor de rest enkele bilateraaltjes. ’s Middags ben ik aanwezig bij de uitreiking van het eerste boek “The Hague, legal capital of the world”. Een actueel onderwerp, mede gelet op de perspublicaties. Op de receptie met veel mensen vanuit de internationale organisaties, vanuit Buitenlandse Zaken, een enkele VNG-ster, is het ‘the talk of the town’, namelijk het internationale vestigingsklimaat.

’s Avonds reis ik af naar Rotterdam om een debat bij te wonen. Het NRC organiseert een debattenreeks over/met ‘wethouders met een missie’, ik ga vanavond voor de 2e keer. Centraal staat nu de creatieve economie. De theorie van de Amerikaanse professor Florida wordt besproken. Heel kort gezegd: via de creatieve klasse crexc3xaber je economische groei. Steden moeten die klasse dan ook koesteren en stimuleren, zo stelt hij. Deze zomer heb ik een GSB-masterclass hierover meegemaakt. Er valt wel iets af te dingen op deze theorie. Met statistiek kan je veel stellingen onderbouwen, zo ook deze. Een statistische correlatie is ook in Nederland wel te leggen. Vestiging van deze klasse correspondeert met economische groei. Maar is er ook een causale relatie? M.a.w. als je meer personen uit deze klasse trekt, groeit dan ook de economie en hoe doe je dat dan precies?
Er is veel over te doen. Is het een buzz, een wondermiddel of een goede/te volgen strategie? Ik ga eens luisteren in Rotterdam.

Gisteren de discussie gehad in de raadscommissie over Laakhaven. Aan de vorige poll deden 53 mensen mee. Over de plannen ten aanzien van Laakhaven-West vond:
– 47,2 % dat er alleen woningen mogen komen om het gebied te kunnen herstructureren,
– 37,7% dat er zeker ook woningen en voorzieningen naast bedrijven kunnen komen,
– 15,1% dat er alleen bedrijven en kantoren mogen worden gehuisvest.
In de raadscomissie was een ruime meerderheid voor woningen toevoegen.

Tijd voor een nieuw onderwerp, een nieuwe poll. Actueel onderwerp: de winkelopeningstijden.