Leuker xc3xa9n gemakkelijker

De dag begon met taart bij het bestuurlijk overleg met de staatssecretaris van EZ, Karien van Gennip. Heb mijn hart gelucht over de detailzucht van het Rijk soms, maar het aanbod gedaan samen iets te doen tegen lastige regels. Den Haag was 1 van de 7 pilot-gemeenten ‘tegenstrijdige regels’ en dat is goed bevallen. Smaakt naar meer. Ik wil graag de volgende stap zetten en overbodige artikelen/formulieren afschaffen en het ondernemers gemakkelijker maken.
Karien wil graag met gemeenten dit echt oppakken.

Collega Huffnagel uit Amsterdam vertelt over zijn site. Ik wil die meldingen en oplossingen graag bekijken en waar mogelijk overnemen.

Ondernemers oordelen over de Haagse gemeente steeds positiever en geven een hoger rapportcijfer. En zo hoort het ook.

We kunnen ondernemen leuker xc3xa9n gemakkelijker maken!

Terug op het stadhuis overleg ik met collega Stolte over de Economische Visie Scheveningen. Daarna ontvang ik een grote Turkse delegatie. Diverse gemeentebestuurders uit Izmir, Antalya etc zijn hiervoor een bezoek ook in het kader van economische samenwerking. Ik kan hen niet begeleiden naar de Binckhorst want ik heb raadscommissie.

Op de agenda staan het experiment winkeltijden en het nieuwe Startersbeleid. Het overgrote deel van de raad schaart zich achter een betere/meer voorlichting, meer mogelijkheden voor financiering en huisvesting voor starters. Mooi resultaat.

De winkeltijden levert een leuke discussie op. Je kan echt verschillend denken over dit onderwerp. Ik heb al eerder uitgelegd waarom ik in alle stadsdelen ondernemers de vrijheid wil geven zelf te bepalen wanneer ze open zijn.

CDA en CU/SGP betogen consequent dat ze tegen zijn om diverse redenen. Ik wijs Lutter op het feit dat zijn betoog dan ook zou moeten inhouden dat de 12 koopzondagen in de stad en de 52 koopzondagen in Scheveningen en het Centrum moeten verdwijnen. Hij vond dat wel een goed idee. Ik minder.

In heel Den Haag mogen winkels nu al vanaf 06.00 uur open zijn; en mogen nu al tot 22.00 uur open zijn. Maar de meeste winkels zijn dat niet. Maar het mag, het kan, maar het hoeft niet.

Winkels mogen op koopavonden open zijn. Maar niet alle winkels zijn dat ook. Maar het mag, het kan, maar het hoeft niet.

In sommige wijken mogen winkels nu al, alle zondagen open zijn. Maar de meeste winkels zijn dat niet. Maar het mag, het kan, maar het hoeft niet.

En wat mij betreft mag het straks ook in de andere 6 stadsdelen.

PvdA, VVD en D66 zijn voor mijn plannen en dat is een meerderheid. GroenLinks twijfelt en het standpunt van de PPS kan ik niet vatten.

Bijna 90% van de poll (zie linkerkant) is voor en ik weet dat ook ondernemers dit graag willen. Bij de gemeente kwamen tientallen telefoontjes binnen om men a.s. zondag de winkel al mocht openen….
Het is een leuk en een echt debat; dat goed was voorbereid door Gabry.

Na afloop onderteken ik met InnHolland een samenwerkingproject om het ondernemerschap in de opleiding te introduceren.

Snel gezond eten halen bij de AH (kom onderweg Nico tegen die de laatste loodjes richting zaterdag hard wegwerkt!) en ondertussen de post en deze log.

Op naar de KvK voor een bijeenkomst met ondernemer(sverenigingen) over het uitbreiden van de koopzondagen van 2 naar 8 stadsdelen.

Het persbericht over de bedrijventerreinenstrategie staat nog niet op de website van de gemeente maar gelukkig al wel die van de Uitenhagestraat. Een binnenstedelijk bedrijventerrein dat wordt opgeknapt voor het bedrijfleven. Heel mooi.