Burger

De afgelopen dagen in Zeeland verbleven. De VNG had haar jaarcongres in Goes e.o. Tout-gemeentelijk-nederland loopt daar rond en dus behalve gezellig, is het erg nuttig. Op maandagavond was het bestuursdiner dat goed was georganiseerd door Annelies en Peter (bijna net zo goed als vorig jaar ). Op dinsdagochtend begon het congres met een optreden van Ali B; leuke confrontatie 2700 pakken versus een paar rappers . Thema van het congres was ‘burger in beeld’.

Ter illustratie van dit thema was Frans Bromet (van het programma Buren) in een gemeente gaan filmen over een picknicktafel die al jarenlang zorgt voor cohesie in een VINEX-buurt, maar nu van een wethouder weg moest omdat die er illegaal stond en maar 5 meter moest worden verplaatst naar een stukje op te offeren groen. Hilarisch, kostelijk, fantastisch materiaal van Bromet!

Maar eigenlijk heel schrijnend, diep triest en ongelofelijk.
Laat die picknicktafel toch lekker staan, dacht iedereen in de zaal. Het contrast tussen de burgemeester die pleit voor cohesie, de ambtenaar die in openbare ruimte geen rariteiten wil en een wethouder die daadkrachtig wil handhaven.
Een 2e voorbeeld was een Leefbaar Utrecht-wethouder en een vergunning voor een helihaven. Wat kan een bestuurder voor de camera spartelen! De buurt heeft (onbedoeld) een cohesie-impuls gekregen en het actie-comite “Helihaven NEE” was geboren.

Nog een leuk deelcongres bijgewoond over de WMO, een overkoepelende welzijnswet die eraan komt. En ’s avonds was er een feest in de koude buitenlucht midden in de Middelburgse abdij. Woensdagochtend was de Algemene Ledenvergadering waar ik namens Den Haag mocht stemmen maar dat niet hoefde. Meerdere speeches en ’s middags terug naar Den Haag. Het was een goed VNG-congres.

Buiten voerde de politie actie (eindelijk blauw op straat ) tegen Remkes. Morgen is de landelijke dag voor de gemeenteambtenaren. Volgens mij valt het de bonden zelf ook al tegen, de actiebereidheid. Binnenkort maar weer verder onderhandelen.

De CU-SGP heeft nog steeds de poll op hun website over de winkelopeningstijden. Als je, net als ik, vind dat de winkeltijden mogen worden verruimd, stem dan snel ff “JA” op hun poll. Zo ontstaat tenminste een genuanceerd beeld uit die poll bij die partij.

6 gedachten over “Burger

 1. David

  Er zijn nog een paar weblinks beschikbaar >>
  – heliportdenhaag.nl, of
  – heliportja.nl
  – helihavendenhaagnee.nl (je kan ze beter maar voor zijn… 😀 😀 😀 )
  Groet van David

 2. Pieter

  hmm, goede tip. wat dacht je van:
  – referendumhelihaven.nl
  – zuiderparkhelihaven.nl
  – ziezevliegen.com

Reacties zijn gesloten.