Mol

Nog voor de B&W-vergadering gaat het voltallige college het geboorte-felicitatie-register van de nieuwe prinses Alexia tekenen. Het is de laatste, echte B&W voor het zomerreces dus de agenda is bomvol. Tijdens de lunch, ontvangt het college het bedrijf APM Terminals in het Van Balckeneynde Huis (geen familie van).

Lopend naar het Van Balckeneynde Huis zien El Loco, Wilbert en ik dat onder het Spuiplein een grote mol bezig is. Allerlei tegels komen omhoog en lijken met het uur meer te rijzen. Wilbert grijp de 06 en belt meteen voor actie. Hands on besturen noemen we dat, in goed Nederlands.

In B&W zaten vandaag o.a. de beantwoording over de Rotterdamwet, reparaties in het stadhuis, de gasflessen van Andre, een te subsidixc3xabren stichting, en een inhoudelijk programma van de G4 onder het motto: ‘wat te doen met de gelden van de Structuurfondsen’. Dit laatste onderwerp wordt de komende dagen nog druk belobbyed.
Verder nog een briljant geschreven notitie over bestuurlijke kengetallen; en vandaag weer een stap gezet richting een Haagse helihaven (meer zijnde dan een landingsplaats). Indien initiatieven vanuit de markt zich melden, met concrete locaties, dan gaat het gemeentebestuur deze beoordelen. Zou op zich wel passen binnen het internationale vestigingsklimaat.

Enige tijd geleden is ten principale al besloten door het college (en de meerderheid van de raadscommissie) om de 52 koopzondagen uit te breiden tot alle stadsdelen. Vandaag is de verordening die dat moet gaan regelen, door ons besproken en vrij gegeven voor de inspraak. Na de zomer komt dit onderwerp in de raad aan de orde.
De ja-stemmers in de poll van SGP stijgen maar vormen nog geen meerderheid.

Eerder was in een poll op deze site een overgrote meerderheid vxc3xb3xc3xb3rstander. Ik ben een voorstander van de verruiming van de mogelijkheid om op zondag de winkeldeuren te openen. Het schrapt regels, en biedt ondernemers meer armslag, meer ruimte en meer vrijheid te bepalen wanneer zij zelf open willen zijn. Wxc3xadllxc3xa9n zijn en niet mxc3xb3xc3xa9ten zijn. Daarnaast maakt het een einde aan rechtsongelijkheid, en biedt het meer economische mogelijkheden voor de Haagse detailhandel.

’s Middags een overleg over allerlei lopende zaken ten aanzien van het Marktwezen. Aanpassing reglementen, introductie nieuwe markten, bouwplannen etc etc.
’s Avonds nog een vergadering van de stadsdeelcommissie Haagse Hout. Er is een concept-stadsdeelplan geschreven dat wordt besproken. Officieel moeten de bewoners eerst bij de stadsdeelwethouder inspreken om 19.30 uur en vervolgens om 21.30 uur bij de stadsdeelcommissie, waar daarna de commissie met de wethouder overlegt???
Vorige week heb ik met Marieke Bolle, de voorzitter, al overlegd of dat niet praktischer kan. M.i. komen wethouder, commissie en inwoners dinsdagavond gewoon in xc3xa9xc3xa9n keer bijeen, en tijdens die ene bijeenkomst bespreken we allemaal tegelijk het plan. Lijkt me beter voor iedereen en beter uit te leggen. Ben benieuwd naar de reacties vanuit Haagse Hout. Ik verwacht een pleidooi voor het opknappen van het Van Hoytemaplein.

Morgen is een spannende dag voor Groningen. Wederom een referendum en wederom over de Grote Markt maar nu wel iets anders. Ik hoop dat Janneke, Musetta en de anderen het winnen.

Mijn grootste bezwaar tegen het plan van Jacques en de zijnen is de overbodigheid van het Forum, het huis van Informatie en Geschiedenis. De bibliotheek zit nu aan de ene kant van de Grote Markt in een nieuw gebouw. Lijkt me onzinnig om voor bijna 40 miljoen aan de andere kant van diezelfde Markt een nieuwe bieb te bouwen. Trouwens, bouwen tot boven de 1e trans van de Olle Grieze is te hoog!

Het slopen van de parkeergarage en die ondergronds maken; en de sloop van de Naberpassage lijken me wel een goed idee! De meerwaarde van een nieuwe rooilijn en van een nieuw ingesloten plein acht ik laag. Zag op internet dat Student en Stad een alternatief plan heeft geschreven, goede zet.
Al met al zie ik het plan van Jacques en de zijnen niet zitten. Ik zou ‘nee’ stemmen maar ik denk dat de plannen door mogen gaan, gelet op de peilingen. Na 3 Grxc3xb8ningse referenda is het m.i. ook tijd voor een Haags referendum.

Advertenties

5 gedachten over “Mol

 1. David (de Mol?)

  Tja, zo zie je hoe informatie weglekt uit het stadhuis. Niet via een fax of e-mail bericht maar lekker ouderwets via een gegraven gang. 😉

 2. Musetta

  Dank voor de steun, Pieter! Leuk hoor zo’n referendum, maar het is ook wel aardig als het voorbij is. Btw; jullie hebben toch ook een Grote Markt, willen jullie niet een Groninger Forum hebben, dat zou wxc3xa9l uniek zijn 😀 ?

  Van het weekend ga ik naar Den Haag, dan zal ik weer eens lekker op een Grote Markt gaan zitten waar nooit een referendum over gevoerd is. Lekker rustig!

 3. Pieter

  he, zo n poema trekt veel belangstelling. ik dacht een mol is ook leuk.

  we hebben een grote markt maar die is klienre. frappant genoeg zijn er werl plannen voor een huis voor de democratie en informatie… lijkt er wel op. ik wil het best hebben met de 40 miljoen erbij svp. veel pleyier in onye stad. yeg tegen manlief dat ie moet kaarten xc2xa6xc2xa6xc2xa6
  jullie mogen trots yijn op het resultaat.

  naast geheime stukken ontsnappen zo ook politici

 4. Pieter

  Oh ja in ywitserland yijn de kezboards heel raar. bijvoorbeeld, de z yit op de y etc etc.
  ligt dus niet aan mijn tzpe-capaciteiten.

Reacties zijn gesloten.