Trots

Een volle dag vandaag. De voorzitter van MKB Den Haag komt langs om hun Beachborrel voor te bespreken waar ik hun nieuwe wensenlijst in ontvangst mag nemen. Met collega Else overleg ik over ‘de creatieve stad’. Economie en cultuur kunnen elkaar versterken
Het CPB mag dan een kritische houding hebben en ook ik heb enige twijfels over de theoriexc3xabn van Richard Florida zoals ik eerder heb geschreven, maar ik ben ervan overtuigd dat cultuur een enorme toeristische trekker is. Denk alleen maar aan het Rembrandt-jaar. Aan de internationale stad Den Haag is cultuur onlosmakelijk verbonden. En dat verdient een stimulans. Bijvoorbeeld in de Binckhorst en Laakhaven-West hebben culturele en creatieve activiteiten het effect van een economisch vliegwiel.

Verder nog een interview met Binnenlands Bestuur over gastvrij en internationaal Den Haag, een gesprek met twee ondernemers over een niet alledaags idee voor de verbetering van het ondernemingsklimaat, een lunch met VVD-er Herman Wilmer, en een overleg met de raadscommissievoorzitter over de agenda voor de komende maanden (ik zei al een vol dagje).

In de namiddag overlegt de jury van de Promotieprijzen over de mogelijke winnaars in de diverse categoriexc3xabn. Aan het einde van dit jaar krijgen die personen/organisaties die Den Haag positief hebben gepromoot, deze prijzen van ons.

Een paar maanden geleden is het plan van aanpak voor de Dierenselaan/Apeldoornselaan goedgekeurd door de raadscommissie. Deze winkelstraat wordt de komende jaren flink onder handen genomen en opgeknapt. Voor de buurt en de winkels is deze steun belangrijk. Vandaag is de feestelijke start met ballonnen, vlaggen en een nieuw logo. Nog dit jaar is het ontwerp voor de herinrichting gereed en de HEMA gaat zich in de straat vestigen. Den Haag is trots op de Dierenselaan en deze straat heeft nu de opgaande spiraal te pakken.

De winkeliersvereniging werd een aantal jaren geleden gerund door xc3xa9xc3xa9n man. Hij heeft doorgezet, de schouders eronder gezet en is zich blijven inzetten voor zijn winkelstraat. En met succes want 2/3 van winkeliers is lid geworden, de straat wordt opgeknapt en het optimisme is terug. Dat soort vrijwilligers zijn goud waard voor de stad! Ik ben dan ook erg blij dat ik deze ondernemer, Frits Lubout vanmiddag de stadsspeld mag opspelden.

Ik kan een internationaal gas- en oliecongres niet bezoeken want ik moet naar een ingelast overleg in Amsterdam met de bonden over de gemeente-CAO. We praten informeel al weer een tijdje en nu wordt het tijd om formeel te praten (het verschil tussen informeel en formeel is: een notulist, meelopende cassettebandjes en de externe status van het gesprek). Deze doorbraak had zijn tijd nodig. Veel tijd eigenlijk.

We zijn eruit gekomen met afspraken over het salaris, het ziektekostenstelsel, de FLO, de FPU, doorbetaling bij ziekte en enkele kleinere onderwerpen. Gemeenteambtenaren krijgen per 1% per 1 juni jl. bij, de bonden zijn toch akkoord gegaan met de hervorming van de FLO en de FPU en met de afspraak dat voor 1 december deze hervormingen moeten zijn uitgewerkt en overeengekomen. Er komen collectieve (aanvullende) ziektekostenverzekeringen vanuit de gemeenten met een werkgeversbijdrage. Voor de details verwijs ik naar het persbericht en de CAO-tekst.
De onderhandelingen in de ambtswoning van Job duurden lang, tot half 6 ’s ochtends en vergden talloze (lange) schorsingen met verhitte discussies in een verhitte kamer. Ik vind het bereikte CAO-akkoord evenwichtig en afgewogen. Tegen 7 uur was ik thuis.

Onze delegatie tijdens een van de nachtelijke schorsingen nog voor dat de kroketten werden binnengereden.

2 gedachten over “Trots

 1. Jan Paul

  tot half 6 ’s ochtends ..?
  vroeger was dat het moment om een tosti te gaan halen in de Poolbar aan de Grote Markt hxc3xa8
  maar mooi dat jullie er uit zijn gekomen

  welterusten,

 2. Pieter

  Of een kaassouflle bij de Febo. En het werd ook al licht!
  Maar het grote verschil met al die keren dat ik op hetzelfde tijdstip naar huis ging, is dat ik nu nuchter was!

Reacties zijn gesloten.