Zuiderzeelijnballade

In Diligentia was het Miljoenenontbijt georganiseerd vanuit VNO-NCW. Voor 300 (Haagse) ondernemers gingen twee Tweede Kamerleden (Bakker en Samson), een grote onderneming (Siemens/van Pernis), de bonden (Jongerius) en moi in debat over het Kabinetsbeleid en de Miljoenennota. Ontspannen sessie opgeluisterd door hilarische gedichtjes van de stadjer Driek van Wissen.
Op de fiets terug naar het stadhuis voor een fietstocht met stadsstedenbouwer Schmidt door de Binckhorst. Jetta was ook gexc3xafnteresseerd dus fietsen we samen door het gebied; door allerlei straatjes. Behalve uitleg over de plannen, schetsen en projecten krijgen wij ook veel te zien van het terrein; van KPN tot braakliggende parkeerterreinen. Het spannende, het onverwachte, het mooie, het lelijke.


Maarten in de weer met maquettes en schetsen


Jetta en Maarten aanschouwen de Caballero-fabriek in verbouw

Terug in het stadhuis geef ik toelichting op de Laakhavens (Laakhaven-West en Petroleumhaven) voor een select gezelschap van marktpartijen, gebundeld onder de naam Den Haag Nieuw Centrum. Ik schets de ambitie voor het gebied. Na afloop loop ik nog langs Mark, Ineke en Ronald van Economie.

Behalve dat het 21 september is, is het vandaag ook de Internationale dag van de vrede. En vandaag open ik het eerste kantoorverzamelgebouw voor internationale organisaties (NGO’s). Het had wat voeten in de aarde maar ook dit besluit is nu uitgevoerd. Met name kleine NGO’s zoeken vaak een plekje en kunnen nu terecht in Den Haag. De eerste huurder is UNOY Peacebuilders.

Een enthousiaste, jonge club die symbolisch de vredesvlam vanuit het Vredespaleis komt binnendragen.

In Haagse Hout verricht ik de aftrap van het project “Verwelkoming Nieuwe Inwoners in de Landenbuurt”, letterlijk want ik mag een voetbal hard wegtrappen in een papieren doel. Samen stad zijn, komt helemaal terug in dit project in Mariahoeve dat draait op vrijwilligers.

En terug op het stadhuis mag ik meedoen aan de prijsuitreiking aan de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2005. Het is Pierre Bankras geworden. Volgens de jury, en volgens het publiek (in totaal 450 uitgebrachte stemmen) ook blijkbaar, is dit 30 jarige hoofd automatisering bij de FAD succesvol geweest in de reorganisatie (6 afdelingen automatisering van 6 diensten samenvoegen), weet hij bruggen te bouwen naar andere diensten en de medewerkers, en brengt de gedachte van ‘shared services’ tot uitvoering en tot succes. Een ambtenaar nieuwe stijl. Ronny, Maartje, Rick en Agnes waren ook prima kandidaten geweest voor de landelijke verkiezing maar Pierre stak er boven uit.

De winnaar wordt met de winnaar van vorig jaar gexc3xafnterviewd door Sjaak Bral

De luistersessie van vrijdag is geplaatst. Het is een leuk artikel geworden over de muziek.

Op de valreep komt nog een leuk bericht binnen. De motie van VVD-er Eric Balemans is aangenomen waarin de grote steden de mogelijkheid krijgen om het instrument van de bestuurlijke boete te gebruiken in de aanpak van de malafide infrastructuur en in het bijzonder de huisjesmelkers. Mooi bericht en een steun in de strijd van Den Haag.

De D-vleugel op de 6e wordt opgeruimd; nieuwe zaken worden op de muren opgehangen door Ineke, Wilma en mij. De grote kaart van Scheveningen-Haven (nog van Bas) krijgt spontaan een nieuw plekje op een hogere verdieping .

Als ik RTVWest mag geloven, is de Structuurvisie kritisch onthaald in de raadscommissie. Ben benieuwd naar de terugkoppeling ervan.

2 gedachten over “Zuiderzeelijnballade

 1. Pierre Bankras

  Hallo Pieter,

  Het was indrukwekkend afgelopen woensdag. Ik heb heel veel lovende woorden (waaronder uit jouw mond het jury-rapport) tot me gericht gekregen en vele handen mogen schudden. Ik werd er (bijna) verlegen van ;).

  Heel erg bedankt, en hopen dat we bij de landelijke niet in de eerste voorronde struikelen. Ik kom zeker nog even bij je langs voor tips en trucs.

  Groeten,

  Pierre

 2. Pieter

  Prepareer je inderdaad maar. Het wordt een zware competitie. Niettemin hebben we ook dit jaar een goede kandidaat. Zet hem op voor Den Haag.

Reacties zijn gesloten.