Habemus Collegium

Witte rook op Witte Donderdag. De coalitie is rond, de fracties zijn akkoord, het coalitieakkoord is geschreven, de portefeuilles zijn verdeeld en de kandidaat-wethouders zijn bekend. Het waren enerverende weken, to put it mildly. In twee weken en twee dagen zijn de gehele onderhandelingen afgerond. Volgende week dinsdag wordt op de ALV van de VVD e.e.a. toegelicht en besproken, en volgende week donderdag is de raadsvergadering waarop afscheid wordt genomen van de vijf vertrekkende wethouders en de installatie van de nieuwe wethouders plaatsvindt. Tijdens de volgende raadsvergadering, op 11 mei, is het debat over het coalitieakkoord. Het akkoord kent genoeg rood, blauw en groen en doet recht aan de politieke verhoudingen en standpunten. Tevreden dus. Ik ben benieuwd naar de reacties op de inhoud van het coalitieakkoord.
Als de raad ermee instemt op donderdag, zet ik mij de komende jaren met veel enthousiasme in voor de onderwerpen verkeer, binnenstad, binckhorst, milieu en het stadsdeel Laak. Ik verheug me er ontzettend op, samen met Sander en Frits.
’s Ochtends heb ik overleg met mijn staf en nemen we de komende weken door. Daarna spreken de onderhandelaars elkaar nog kort voordat de persconferentie om 11.00 uur begint. De persconferentie is druk bezocht door journalisten, voorlichters, politici, fractiemedewerkers en gexc3xafnteresseerde ambtenaren.

Na afloop spreken we met enkele VVD-ers op mijn kamer gezellig na, lunch ik met twee ba’s, werk postmappen weg – ik liep daarmee erg achter door de hectiek van de laatste dagen – , pleeg enkele telefoontjes en handel de laatste zaken af. Morgen, Goede Vrijdag, is het stadhuis dicht. Er wacht een lang Paasweekend.

Oh ja, de poll. Er zijn tot nu 60 stemmen uitgebracht waarbij 73,3 % vond dat de erfpacht moest worden afgeschaft. Het coalitieakkoord is hierover duidelijk; in een heel groot deel van de stad wordt de erfpacht afgeschaft. Ik ga de komende dagen eens nadenken over een nieuwe vraag voor de poll.

23 gedachten over “Habemus Collegium

 1. JPw

  Op deze heugelijke dag feliciteer ik jouw graag met je kandidatuur als wethouder voor de beoogde posten !!
  Laat ons er vanavond feestelijk op drinken,

 2. Frans

  Als iemand in mijn bedrijf zichzelf 19900 euro toestopt, dan krijgt hij ontslag en wellicht een strafblad. In de politiek krijg je een vermanend toespraakje en een nieuwe kans, ten koste van mensen die wel besefen dat het heel duister is als een wethouder zijn eigen stichting verrijkt, en op die manier dubbel loon ontvangt.

  Mensen die meer dan 4500 voorkeursstemmen hebben worden op schandalige wijze afgedankt.

  Gefeliciteerd politiek den haag. Ik denk dat jullie volgend jaar nog meer zeteltjes kunnen inleveren. En wellicht dat de drie VVD wethouders binnen enkele weken wel hun biezen kunnen pakken. Wat een aanfluiting.

  Zit het pluche lekker

 3. Peter-Paul de Goeij

  Ik zie dat er een opvolger van Aad van der Naad is opgestaan…
  Gefeliciteerd jongen! Mooi werk Rood Blauw en Groen zeg je he? In navolging van wat ze in Duitsland de Jamaika Koalition noemden (CDU/CSU, FDP, Gruenen); mag ik hier op jouw site dan ‘de Kaapstad Coalitie’ lanceren: Rood, Groen Blauw 😛
  Groeten vanuit een warm Kingston, trotse schbroer.

 4. Pepijn

  Gefeliciteerd. Het is je dan toch gelukt.
  Ben natuurlijk blij dat erfpacht wordt afgeschaft. Maar een opmerking over “kwijtschelding” a la Rotterdam zou natuurlijk helemaal mooi zijn. En waar staat een lijst van de wijken die moeten gaan betalen voor parkeren?

  Belangrijk punt voor mij: Lange Voorhout autovrij. Zeker weten! 😛

 5. Stephan

  Gefeliciteerd met de voorzeting van de functie en de nieuwe portefeuille. Zoals je wellicht gemerkt hebt zijn we in Groningen opgezadeld met een links college. Ik ben benieuwd wat de komende vier jaar ons zullen brengen. Het zal voor Finn en mij in ieder geval een mooie kans zijn om oppositie te voeren!

 6. Peter-Paul de Goeij

  Hehehehe…TRUE Arnoud. er gaat nix boven Grunn! weet alleen niet of het Haags college voor die aanduiding zou kiezen maar ik vind het sowieso al terecht. Over dat laatste puntje kunnen we denk ik nog wel twisten. Maar zelfs met een rood bannier wapp’rend boven Grunn blijft het de mooiste stad van Nederland 8)

 7. Pieter

  Beste Frans, dank voor je reactie. Je zal begrijpen dat ik toch anders tegen de zaken aankijk dan jij en een ander oordeel heb.

 8. Pieter

  Beste PP, ik zie op die vlag meer kleuren staan dan alleen de 3 van de coalitie. Ik blijf zoeken naar een betere naam.

 9. Pieter

  Beste Pepijn, dat staat niet in de stukken en ook nog niet op het internet. Ongetwijfeld zal ik je binnenkort kunnen vertellen adhv een raadsvoorstel welke wijken/buurten het precies betreft. Dank voor de complimenten. En LVH wordt straks mooi.

 10. Pieter

  Tsja, Arnoud, dat ik me dat nog niet had gerealiseerd dat de kleuren van de provincie Groningen een en dezelfde zijn!

 11. Pieter

  Er gaat niets boven Grxc3xb8n maar dat links college hadden ze niet moeten doen.

 12. Hans-Paul

  Gefeliciteerd Pieter.
  Het lijkt mij goed voor den haag dat er de nodige Groningse invloed op het stadsbestuur komt. Wat is niet begrijp is je acht voor een linkse lente in Groningen. Het mooie fietsbeleid werd vroeger door jou en S&S altijd gesteund :D. Daar kunnen ze nu nog wel iets van leren. Als je nog inspiratie nodig hebt voor je lokale milieubeleid mag je ons programma wel lenen.
  groet HP

 13. Hans de Goeij

  Pieter,

  van Harte gefeliciteerd en de groeten uit Havana aan de Amstel!

  Hans

 14. Pieter

  Dank je wel. Hans-Paul. Er is veel Groningse invloed op de Haagse gemeentpolitiek. Er is ook extra geld voor het fietsverkeer uitgetrokken in het nieuwe akkoord. Daarvan ben ik nog steeds een warm voorstander! Dank voor de tip. Weet je te vinden!

Reacties zijn gesloten.