Binckhorst by Vincent van Gogh

Allereerst in het stadhuis een vergadering van de raadscommissie SRO met xc3xa8xc3xa8n agendapunt voor mij, namelijk een nadeelcompensatie als gevolg van de tramtunnel. Daarna snel door naar het bestuurlijk overleg van de wethouders milieu in Haaglanden. Lunchen en ff werken op het stadhuis en dan terug naar Haaglanden voor een vergadering van het Dagelijks Bestuur. Terug op het stadhuis overleg ik met medewerkers over het concept-meerjarenprogramma xe2x80x98Fietsxe2x80x99. Daarna snel iets eten (AH en KFC) dan terug naar Haaglanden voor een vergadering van het algemeen bestuur. Dat vergadert deze keer in Delft en bespreekt onder andere de opzet van de externe evaluatie van het project RandstadRail en de regiotaxi. Terug op het stadhuis handel ik nog enkele zaken af.

Gisterenavond hoorde ik op de ALV een verhaal over de Binckhorst dat ik niet kende maar mij wel intrigeerde. Als het waar zou zijn, dan zou het te mooi zijn om er niets mee te doen. In de buurt van de Binckhorst heeft ooit een bekende schilder gewoond, die van zijn omgeving meerdere schilderijen en tekeningen heeft gemaakt. Een snelle ronde op het internet leert mij dat Vincent (1853) in zijn vroege periode, veel in Den Haag heeft geproduceerd. Hij werkte toen in kunsthandel Goupil (van 1869 tot 1873) op de Plaats en woonde in de nu niet meer bestaande Schenkstraat, op nr. 13. Die straat lag tussen de Schenkweg en de Eerste van den Bosch Straat en liep ooit door tot aan het Louise de Colignyplein (tot 3 maart 1945); en op dezelfde plek ligt nu de wijk Bezuidenhout-West. Vincent zou ook meerdere schilderijen en tekeningen hebben gemaakt op xc3xa8n van de Binckhorst.
Ik heb al enkele exemplaren kunnen vinden en hieronder geplaatst. Dit laat ik eens goed napluizen. Want deze wereldberoemde kunstenaar zouden we kunnen gaan gebruiken bij de branding van de Nieuwe Binckhorst!


Meadows near Rijswijk and the Schenkweg


Three Figures near a Canal with Windmill


Country Lane with Trees


Lower Part of the Windmill De Laakmolen

3 gedachten over “Binckhorst by Vincent van Gogh

  1. Klaas

    van Gogh gebruiken voor de branding van de Binckhorst? Vincent draait zich om in z’n graf.

Reacties zijn gesloten.