Election 2008

In het zuiden zijn sommige schoolvakanties al begonnen. Successievelijk zal de rest van Nederland volgen en begint de zomervakantie (al zou je het niet zeggen met dit weer). Nu voor mij de duidelijke markeringen van het reces ontbreken waar vroeger deze log tijdelijk stopte om vervolgens de draad weer op te pakken, moet ik nu andere momenten kiezen. Ik zie dat in mijn agenda de witte vlekken toenemen, voorzie dat het publieke leven in dit landje versnellingen lager gaat draaien en dat op een gegeven moment er ook minder is om elke dag te delen. Met andere woorden, ik zie aankomen dat binnenkort de frequentie van de dagelijkse entries alhier een tijdlang wordt onderbroken.

Wat wel de komende, zestien, maanden doorgaat, zijn de verkiezingscampagnes van de kandidaten voor het presidentschap van Amerika. Met eerste primaries die pas over een half jaar beginnen, is het veld van kandidaten nu nog erg groot.

Behalve de officixc3xable kandidaten zijn er natuurlijk ook nog de mijn-naam-wordt-genoemd-kandidaten. Van die laatste categorie zijn de bekendsten: Fred Thompson (acteur in Law and Order en former senator from Tennessee) en Al Gore (acteur in zijn eigen film en former V-POTUS). Bij de republicans zijn er 10 personen die officieel kandidaat zijn (ik reken Tom Tancredo alvast maar mee), maar in totaal 15 namen circuleren. Te weten:
– Rudy Giuliani
– Fred Thompson
– John McCain
– Mitt Romney
– Newt Gingrich
– Mike Huckabee
– Ron Paul
– Sam Brownback
– Tom Tancredo
– Tommy Thompson
– Jim Gilmore
– Duncan Hunter
– Chuck Hagel
– George Pataki
– Wesley Clark

Bij de democrats zijn er 8 personen die officieel kandidaat zijn, maar in totaal 9 namen circuleren. Te weten:
– Hillary Clinton
– Barack Obama
– Al Gore
– John Edwards
– Bill Richardson
– Joe Biden
– Dennis Kucinich
– Chris Dodd
– Mike Gravel

Behalve kandidaten namens de democraten en de republikeinen, kan altijd nog een onafhankelijke, third party meedoen (zoals Michael Bloomberg). Al wil 53% van de Amerikanen dat zoxe2x80x99n 3e partij meedoet naast de eeuwige andere twee, geloof ik niet dat zoiets serieus kans maakt.


De olifant en de ezel zijn de partijsymbolen van de republikeinen (aka: GOP en dat staat voor Grand Old Party) en van de democraten.

In een land dat helemaal gek is op statistieken, zijn er zeker vele peilingen. Zoals bijvoorbeeld: Gallup, CNN, CBS/NYTimes, MSNBC/Wall Street Journaal, ABC/Washington Post.

De uitkomsten hangen sterk af van het tijdstip waarop de peiling is gehouden en van de kandidaten die worden meegenomen in het onderzoek (alle serieuzere namen die circuleren xc3xb2f alleen de officixc3xable kandidaten).

Ik presenteer hieronder de uitkomsten van de polls die op verschillende momenten in de maand juni 2007 zijn gehouden. En verder laat ik alleen maar de vier belangrijkste namen zien want diegenen die nu 2% scoren, vind ik minder belangrijk. De enquxc3xaatevraag is op welke kandidaat zou u, als democraat/republikein, in de voorverkiezing stemmen.


De Republikeinse kandidaten


De Democratische kandidaten

Weet hierbij dat de laatste tijd Giuliani ten gunste van Fred Thompson aan het zakken is, en dat Clinton redelijk stabiel aan kop blijft.

Tevens wordt gevraagd naar het stemgedrag in de verkiezing van november 2008 tussen een democratische en republikeinse kandidaat. Waar kiest u tussen als de keuze is: Clinton-Giuliani, Edwards-Giuliani, Obama-McCain, Edwards-McCain, Edwards-Romney, Obama-Giuliani, Obama-Romney etc. etc. In bijna elke grafiek zie je op dit moment de democratische kandidaat van de twee winnen en dat verwachten de meeste Amerikanen zelf ook. Al scoort Giuliani wel goed.

Daarnaast wordt verder onderzoek uitgesplitst naar geregistreerde kiezers en alle volwassen (niet onbelangrijk in de USA), independent/democrat/democrat-leaner/republican/republican-leaner, en talloze andere aspecten waarop de kandidaten kunnen worden gescoord (waarden, achtergronden, vaardigheden, standpunten etc.). Ik zei al; ze zijn in Amerika gek op cijfers, peilingen en statistieken.

Ik volg de Amerikaanse verkiezingen altijd met veel plezier. Hun campaigns zijn state-of-the-art. Zoxe2x80x99n verkiezing(campagne) live meemaken als vrijwilliger zou pas echt gaaf zijn!