Hoogtevrees

Mijn aandacht lag de afgelopen dagen ergens anders dan bij de log. Dus snel een tour du horizon over de laatste tijd: stukken gelezen, genoten van Bagels & Beans in boekhandel Verwijs in de Passage (echt een aanwinst voor de binnenstad), een gesprek gehad, mijn PADI-pasje als master scuba diver ontvangen :-), en natuurlijk de nieuwste game van mijn partij uitgeprobeerd. Dit soort online spelletjes en filmpjes bestaan al enige tijd. De SP maakte een xe2x80x98op de persoon toegesnedenxe2x80x99 internetfilmpje die je een ander kon mailen, de VVD had een cartoon met een roos, er was een rapwedstrijd tussen Rita en Mark etc. In Amerika werden deze campagnegadgets in 2000 al wel gebruikt maar maakten in 2004 een echt grote vlucht door. Zo kon je bijvoorbeeld John Kerry laten flip-floppen in een gymnastiekwedstrijd. Meer gexc3xafnteresseerd in dit soort campagnemateriaal?
Kijk dan op the Living Room Candidate: een site, waarop Mark mij attendeerde, met een prachtige verzameling van TV-commercials uit de presidentsverkiezingen van 1952 (zwart-wit) tot en met 2004 (kleur).

Ik lees regelmatig artikelen waarin een deel van de bevolking zich uitspreekt tegen hoogbouw. Argumenten als horizonvervuiling, bestuurlijke megalomanie, uitzichtbeperking, bezonning, niet-passend-in-omgeving, en valwinden worden regelmatig gehanteerd. Op een of andere manier is hoogbouw niet populair. Ik weet niet wat het precies is maar de primaire reactie van velen is niet vaak: xe2x80x9cgaaf, mooixe2x80x9d. Ontegenzeggelijk verandert met hoogbouw de horizon, de skyline van een gemeente. Maar ja, dat gebeurt al sinds mensenheugenis. Dorpen strekken zich uit, kerktorens en zendmasten worden opgetrokken, flats gebouwd, VINEX-wijken aangelegd, bruggen geconstrueerd etc. Je kan niet alles laten zoals het vroeger was, toen geluk nog heel gewoon was.
Maar het is meer dan het gewone verzet dat je veelal ziet bij elk bouwproject in een buurt. Als het veel hoger wordt dan dat in de omgeving tot voor kort was opgetrokken, valt het blijkbaar al snel buiten de menselijke maat, de vox populi. Jammer, deze hoogtevrees. Waarmee ik niet wil zeggen dat alle hoge gebouwen mooi of overal passend zijn. Oef neen, daarvan ken ik ook genoeg voorbeelden. Maar soms is het goed de grenzen te verleggen of in dit geval te verhogen.

6 gedachten over “Hoogtevrees

 1. JPw

  Ik hoop toch dat het Utrechtse stadbestuur zich zal bedenken en het plan voor de Belle van Zuylen-toren in de bestuurlijke ijskast zet…

 2. Pieter

  Ik ken het plan niet erg goed, enkel via de krant en TV gevolgd. Maar het ziet er wel stoer uit. Truly a landmark.
  Op hun website http://www.bellevanzuijlen.nl ziet het er wel mooi uit. Ik begrijp uit de media dat iets meer dan 50% van de inwoners tegen is. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat deze hoogste toren in Europa, hoger wordt dan de domtoren.
  De dom was ooit het hoogste van Nederland, de geschiedenis is haar voorbijgestreefd. Ik denk dat ’t wel past in Leidsche Rijn en bij de 4e stad van Nederland.
  Jazelfs in Amersfoort lijkt het verbod op hoger bouwen dan de Onze Lieve Vrouwetoren achterhaald.
  Wat zou de nieuwe burgemeester vinden van de toren?

 3. JPw

  Ik heb ff de moeite genomem de websites van beide kandidaten te checken of zij hierover een standpunt hebben.
  Pans zegt er niets over, de website van Wolfson heb ik niet eens kunnen vinden.

  Het kan er op een animatiefilmpje wel mooi uitzien maar het is de vraag of een dergelijk hoog gebouw bij een oude stad als Utrecht past en/of hoort. De gemeente heeft al een paar keer van die achterlijke architectonische missers gemaakt zoals “De Planeet” aan de Oude Gracht en “De Neudetoren” aan het gelijknamige plein. Mocht je weer eens in Utrecht zijn nodig ik je van harte uit eens te bekijken hoe lelijk gebouwen kunnen zijn.
  Sommige dingen zijn van vroeger. En daarmee soms ook best goed. Kijk maar naar de Rabobank. Zij hebben wel hun bouwplannen aangepast aan de Utrechtse mores en bouwen niet hoger dan de Dom.
  Altijd zo geweest en dat hoort nog heel lang zo te blijven…

 4. Jelma

  Ha Pieter,

  Was er niet een leuke foto genomen tijdens de lunch bij Bagels & Beans??

  groeten, Jelma

 5. Pieter

  Aleid schijnt wel een website te hebben. Ik heb ook gespeurd. Volgens het AD-Utrecht (Utrechts Nieuwsblad in lang vervlogen tijden) heeft Aleid zich er tegen uitgesproken en Ralph ervoor. De kandidaten inschattende verbaast me dat niet.
  http://www.ad.nl/utrecht/stad/referendum/article1718042.ece
  Vergeet Hoog Cateherijne (arrrgh) niet als voorbeeld. Ik kom graag een keer naar Utrecht om deze zaken en andere etablissementen te beoordelen…
  Typisch dat buiten de gemeente wel hoog mag worden gebouwd, maar binnen de gemeente niet, en ook niet op een plek die tot voor kort buiten de gemeentegrenzen lag maar dankzij een herindeling nu tot Utrecht behoort. Hoeveel kilometer ligt er eigenlijk tussen de plek van de toren en de Utrechtse binnenstad?

Reacties zijn gesloten.