Woodstock

Ik kreeg meer dan eens de vraag hoe het stond in de United States met de verkiezingen. Het is al weer enige weken geleden dat ik erover schreef.
Het is redelijk rustig. De spanning en activiteiten bouwen zich op richting het einde van dit kalenderjaar om tot een eerste piek in de eerste week van 2008 te komen. De republikeinen en de democraten hebben hun caucus in Iowa op 3 januari 2008. Deze staat is daarmee weer de eerste in de rij. De vraag blijft wanneer New Hampshire hun primaries houden; misschien wel al in december 2007 om de rat race om de eerste staat te zijn, toch te kunnen winnen.

De peilingen zijn niet heel erg veel veranderd ten opzichte van de vorige keer. In de democratische peilingen wordt nu door alle onderzoekers de nobelprijswinnaar niet meer meegenomen zodat ze onderling beter te vergelijken zijn. Bij de democrats ligt Hillary Clinton ligt nog steeds op kop gevolgd door Barack Obama en John Edwards. Het is duidelijk dat Hillary met de helft van de stemmen ver voorop loopt en ja zelfs uitloopt. Het verschil met de nummer twee schommelt zo rond de 20%-punt sinds enkele dagen (CNN, Fox, USA Today/Gallup, Rasmussen, Newsweek en ABC/washington Post).

Het nadeel van zo boven het veld van kandidaten uitsteken, is wel dat het ook negatieve aandacht trekt. Zowel van democratische zijde als van republikeinse zijde. John McCain heeft in een plan van Hillary Clinton voor een Woodstock-museum een mooie stok gevonden.

Bij de republicans ligt Rudy Giuliani nog steeds aan kop ten opzichte van Fred Thompson en John McCain. Volgens Rasmussen met 5% en volgens USA Today/Gallup met 16%. De oud-burgemeester van NY scoort rond de 30%. Bij de republikeinen is er dus nog geen echt duidelijke nummer 1. Al verwachten de meesten dat Giuliani uiteindelijk de nominatie gaat winnen. Hij maakt van alle kandidaten de meeste kans om van Clinton te kunnen winnen. Al scoort Hillary sinds oktober enkele procenten beter in die landelijke peilingen waarin deze twee kandidaten het tegen elkaar opnemen.

In Iowa en New Hampshire is eigenlijk wel elke dag een presidentskandidaat op bezoek, op sommige dagen wel zeven tegelijk. En elke kandidaat heeft meerdere evenementen op xc3xa8xc3xa8n dag. Je struikelt erover in Des Moines, Cedar Rapids, Manchester en Concord. Met name over John Edwards die er praktisch woont (al 178 campagneactiviteiten in Iowa). Trouwens ook in New Hampshire waar John al 91 keer iets heeft georganiseerd. Typisch voor een kandidaat die een goed resultaat in het begin nodig heeft om xc3xbcberhaupt in de race te kunnen blijven.

De peilingen geven aan dat Clinton wint in the Hawkeye State en the Granite state al heeft Obama nog een goede kans in Iowa. Mitt Romney wint waarschijnlijk beide staten, niet verbazingwekkend als je maar liefst al 128 keer en 77 keer aldaar campagne hebt gevoerd) al scoort ie landelijk maar 12%. Het wachten is op Super Tuesday op 5 februari als 22 staten tegelijk hun voorverkiezingen houden. Dan vindt de echte shakeout plaats.

2 gedachten over “Woodstock

Reacties zijn gesloten.