Afnemende meeropbrengsten

Op een zestal weblogs waarnaar ik links had gemaakt, was al maanden geen nieuw bericht verschenen. Dus die links heb ik gisteren verwijderd. Zal je net zien; sinds vandaag schrijft Jan Brink weer. Dus wederom een link aangemaakt naar Jan (of moet ik Dirk van der Woude zeggen?).
Heden spreekt Sybrand van Haersma Buma in het politiek cafe. Hij is nu Tweede Kamerlid voor het CDA maar ik ken hem nog als beleidsmedewerker van diezelfde fractie. In de tijd dat ik beleidsmedewerker bij de VNG was en onder andere het prostitutiebeleid in mijn takenpakket had zitten, was hij werkzaam bij die oppositiepartij en betrokken bij de parlementaire behandeling van de opheffing van het bordeelverbod. Nu heeft hij als kamerlid, Justitie in de portefeuille en aangezien deze begroting eraan zit te komen, is hij vast en zeker goed voor een paar leuke, politieke uitspraken.

De samenleving wordt steeds complexer, ingewikkelder, met meer interdepedenties. En dat brengt veel voordelen met zich mee. Maar niet alleen voordelen. Het wordt moeilijker zaken te veranderen of veranderingen bij te sturen.

Zeker als het majeure zaken en veranderingen zijn zoals een stelselwijziging, een juridische herziening, nieuwe fysieke infrastructuur, invoering van een technisch systeem etc. Soms gaat dat goed en geregeld ook niet. Hoe groter de kwestie, hoe meer partijen erbij zijn of moeten worden betrokken, aan des te meer belangen tegemoet moeten worden gekomen, en aan des te meer regels moet worden voldaan etc.
Mijns inziens komt dit door: de bestuurlijke drukte in de arena; steeds meer technologische mogelijkheden; er is steeds meer mogelijk en elk van die mogelijkheden moet op zijn beurt weer worden begrensd; toenemende beschikbaarheid van informatie; de mondige burger; een cultuur waarbij het liefst elke misstand, ongelijkheid en of maatschappelijke nadeel wordt uitgesloten en alle belangen worden gehonoreerd; hoger wordende verwachtingen dat alles maar kan en moet worden geregeld, het liefst door xe2x80x98die anderxe2x80x99 of nog mooier, door ‘dxc3xa8 overheid’; het juridisme in onze samenleving; de roep die je steeds vaker hoort dat iets moet worden geregeld; en dus er steeds meer voorschriften en regels komen die ook moeten worden nageleefd.
Tsja. Dan lees je artikelen over de invoering van rekeningrijden op de A10 in 2010 of het Elektronisch Kinddossier in het jaar 2009, C2000, de HSL, de omgevingsvergunning, de Betuwelijn, de A4 Midden-Delfland, de landelijke kilometerheffing, of de OV-chipkaart.

Zoxe2x80x99n zeven jaar geleden was ik samen met een paar duizend anderen, deelnemer aan het proefproject xe2x80x9cde Tripperpasxe2x80x9d. Een succesvol project zo bleek en ook ik was erg te spreken over het gebruiksgemak. Dit experiment was bedoeld als een proef van twee jaar, voorafgaand aan de landelijke invoering in 2003xe2x80xa6 Humor!!!

Als je steeds meer wilt sturen en regelen dan krijg je volgens mij te maken met de wet van afnemende meeropbrengsten. Elke beleidsinspanning die gericht is op het maximaliseren van de maatschappelijke sturing kost op een gegeven moment meer dan het oplevert. Eigenlijk paradoxaal: de wens tot meer sturing, zorgt ervoor dat er minder kan worden gestuurd.


Afnemende meeropbrengsten van beleid

8 gedachten over “Afnemende meeropbrengsten

 1. Pieter

  Ja, die Geertje heeft ook wel eens over mij en mijn log geschreven.
  Maar de Geertje die ik goed ken, is niet 44 en heeft geen 4 kinderen (voor zover ik weet)!
  Hoe was Maastricht?

 2. brillie

  Ow, is dat een andere ;-))
  Er gaat toch niets boven Groningen.
  Prima mensen komen daar vandaan.

 3. Pieter

  Klopt. Hoewel ik nog enkele jaren in Mestreech heb gewoond, gaat er niets boven de Martinistad. En jazeker, er komt goed volk vandaan. Onze-Lieve-Vrouweplein en de Platielstraat nog bezocht? Of zou dat tegenvallen na de Grote Markt en de Tapperij?

 4. Pieter

  Ha ha ha.
  Dus 1.) de nachtelijke avonturen waren er dus wel 2.) de vraag is of jij je eigen privacy bedoeld of van wie anders…
  Zullen we binnenkort weer eens iets afspreken zodat we dit oa kunnen doornemen :-)?

Reacties zijn gesloten.