Jong Leiden

Eerst geef ik een interview aan RTV West over het Aalmarktproject. Daarna maak ik onder genot van een kop koffie kennis met een zestal bewoners die in de voormalige dienstwoningen van de Groenoordhallen woonden. Verder geef ik een telefonisch interview; bespreek ik met onder andere Jan-Jaap lobbyactiviteiten; komt Simone van Jong Leiden langs om te praten over Jong Leiden en over mogelijke leuke activiteiten in de toekomst; is er een bestuurlijk overleg Kooiplein; komen Binnert en Aad praten; en dan ga ik de binnenstad in met de Delftse wethouder Lian (STIP). Zij is verantwoordelijk voor milieu en duurzaamheid, cultuur en evenementen, toerisme, stadsmarketing en recreatie, personeel en organisatie, dierenwelzijn xc3xa8n zij is de coxc3xb6rdinator binnenstad in Delft. Na deze gezellige werkbespreking heb ik een aangename afspraak met mijn cluster. Bijna reces.

12 gedachten over “Jong Leiden

 1. Pieter

  Ik hoop van wel. Het is een belangrijk besluit maar volgens mij het beste voor de gemeente, Leiden xc3xa8n voor het project!

  Prachtig hoor. Zit er ook een financiele paragraaf bij :-)? En nu al die mooie plannen nog uitvoeren. Volgens mij heb je daar nog jaren werk aan! Goed voor het bureau.
  Het is wel inspirerend, ga ik niet ontkennen. Maar is het ook haalbaar? Wat is de bouwhoogte en de dichtheid?

 2. Hotze

  Natuurlijk is het haalbaar, anders zou ik zo’n plan niet maken. 😉 Het zijn 750 woningen, verspreid over ruim 50 ha. In combinatie met tal van andere, extensieve, functies (ecologische zones, sportvelden en volkstuinparken), leidt dat ‘netto’ tot zo’n 20-70 woningen/ha, grootste deel zijn huis met (dak)tuin.

 3. Pieter

  Holy, da’s een lage dichtheid al is 70 wel weer aan de forse kant. Was er dan zo veel onbebouwde oppervlakte? Want anders zijn de verwerving-, sloop- en sanderingskosten hoog. Wat staat/stond er voordat de huizen er komen; dat was toch niet allemaal groen?

 4. Hotze

  Ik praat je graag eens bij over de ontwikkelingen in deze oude stadsrand. De reportage in de link geeft een aardig beeld. Eerst op kraambezoek!

 5. Pieter

  Dank voor de link. De eerste foto is niet top. Los van het oordeel van de het ARK over dergelijke bouwwerken, is het echt de vraag of dit een kwalitatieve verrijking van Leiden moet zijn. De tweede link krijg ik niet geopend. Lege plekken kunnen best worden gevuld maar dan moet het wel een kwalitatieve verrijking voor de stad zijn. Waarom denk jij dat dat hier het geval is?

 6. Harrie

  Dit flexibele woonconcept is een kwalitatieve verrijking voor de stad Leiden, omdat het een nieuw huisvestingstype toevoegt aan de stad. Speciaal gericht op jongeren, starters op de woningmarkt en studenten.
  Het is mogelijk om met Spacebox xe2x80x93 afhankelijk van de grondprijs xe2x80x93 koopwoningen voor ongeveer E 50.000 op de markt te brengen. De jaarlasten zijn vervolgens erg laag doordat ze onderhoudsarm zijn, de energielasten uitermate laag zijn (E 750 xe2x80x93 1000 / jr) en de WOZ-waarde ook laag blijft. Met de kleuren kan je alle kanten uit: van schutkleur tot een opvallend kleurrijk spektakel, net afhankelijk van de locatie, de omgeving en de wensen van gemeente en/of klant.
  En (misschien nog wel het belangrijkste) het kan er ruim voor 3 maart 2010 staan! Als dat geen kwalitatieve verrijking is, dan weet ik het niet meer.
  Werk maken van het huisvestingsprobleem door daadkrachtig creatieve oplossingen te bedenken. Dat kan ook in Leiden waar een chronisch ruimtegebrek is maar toch kleinschalige inbreidingslocaties voorhanden zijn.
  Met plezier kom ik een keertje op de koffie om dit flexibele woonconcept verder toe te lichten.
  Tot slot nog even over die link (hij is te lang om goed weer te kunnen geven): http://www.dudokwonen.nl en dan bij kopje ‘nieuws’ vervolgens 26 juni aanklikken.

  groet,
  Harrie

 7. Pieter

  Qua functie kan het zeker een verrijking zijn want studentenhuisvesting is zeer gewenst in onze stad. Mooi is anders; ben benieuwd wat de ARK hiervan vindt ;-). Ik heb de link nu kunnen openenen en kunnen lezen over de actie in Hilversum. Het concept is zeker vernieuwend. Is er al contact geweest met SLS en/of Duwo?

 8. Harrie

  Ik heb Lisa en Niek gesproken en het concept toegelicht.
  Tot op heden geen officiele terugkoppeling gekregen. De onofficiele is dat men denkt in grootschalige campusvorm en niet zozeer in het opvullen van gaten zoals die nu her en der in Leiden te vinden zijn.
  Uit een zeer recent door 2e jaars studenten van de Haagse Hogeschool gehouden enquete onder een aantal studentenhuisvesters weet ik dat Duwo welwillend hiertegenover staat mits bepaalde risico’s door de onderwijsinstelling afgedekt worden.
  Ook bij Kences.nl (Kenniscentrum studentenhuisvesters, 25% marktaandeel in studentenhuisvesting) is men enthousiast over dit woonconcept.
  Maar dit concept is zeker niet alleen interessant voor studenten. Uit ander onderzoek is namelijk gebleken dat ook jongeren erg blij zouden zijn met zelfstandige woonruimte van rond de 24m2. zie http://www.sww.nu/uploads/files/sww_nieuwsbrief_juni_2008.pdf
  en
  http://www.ad.nl/groenehart/woerden/2217192
  /Dan_maar_wat_langer_bij_mijn_ouders.html
  (past niet op 1 regel dus je moet even de link aan elkaar plakken)

  Tevens is men bij Stichting De Binnenvest Leiden – men heeft er 1tje via Portaal in gebruik, oud model – zeer positief.
  Graag praat ik je (als ik zo vrij mag zijn) binnenkort verder bij.

  Groet,
  Harrie

Reacties zijn gesloten.