Stadsbouwmeester

Wegens omstandigheden ben ik genoodzaakt veel van mijn afspraken vandaag te schrappen. Het lukte me nog wel het afscheid van Donald Lambert bij te wonen. Hij vertrekt als stadsbouwmeester. In Binnenlands Bestuur stond recent een artikel over het fenomeen stadsbouwmeesters. Het blad schreef: xe2x80x9cDe stadsbouwmeester is onderhand een zeldzame diersoort in Nederlandxe2x80x9d.
In veel steden verdwijnt deze functie inderdaad. Begrijpelijk als gemeenten hun norm laag leggen. Voor hen is de middelmaat blijkbaar goed genoeg. Niet voor Leiden. Daar waar de Rijnen samenstromen, moet de lat hoger worden gelegd. De Parel van het Hollands land verdient kwaliteit. Dus wat mij betreft komt er een nieuwe stadsbouwmeester.


De stad Leiden heeft een lange traditie van stadsbouwmeesters. Het Rijksmuseum heeft dit schilderij van Barent Fabritius in bezit met daarop Willem van der Helm (ca 1625-75), stadsbouwmeester van Leiden, met zijn vrouw Belytgen Cornelisdr van de Schelt en hun zoontje LeendertWillem van der Helm. Op de achtergrond staat, zo wordt vermoed, het Gravensteen.

Advertenties