Wel

Na het clusteroverleg komt KEI langs om te praten over de oostelijke rand van de binnenstad, heeft een afstudeerder vragen over handhavingsbeleid, schuift het ID College aan tafel en dan een memorabele boottocht.

Ongeveer een kwart eeuw heeft x92t geduurd!
Maar de bouw van de Aalmarkt start!
Eindelijk!
Sinds eind jaren tachtig, geloof ik, is de gemeente ermee bezig geweest. Eerst met het project x93Sleutelhofx94 van architect Abel Cahen (de man vanx85), toen de x93Aalmarktx94 en x93Leve de Aalmarktx94. Eerst met MBO en later met MAB. Veel discussie en plannenmakerij. En al die tijd gebeurde er niets.

Ik weet nog goed dat ik, als net aangetreden wethouder begin 2008, een rondleiding en een inleiding kreeg van de projectleider over de stand van zaken. Kort daarop hebben we het over een andere boeg gegooid. ASR binnen gehaald, een nieuw marktconform en rexebel stedenbouwkundig plan laten maken met oog voor de historische binnenstad, maatschappelijk en politiek draagvlak gekregen, transacties gesloten, besluiten genomen en nu start de bouw.

Nu eerst het blok met en rondom de V&D (renovatie, fietsenkelder, Sting etc.), over een aantal maanden het blok aan de Haarlemmerstraat en daarna het blok rondom de nieuwe winkelstraat.

We kunnen het wel in Leiden! Een impuls voor de (binnen)stad. En op de boot en bij Annie’s vieren we de start van de bouw.

Ik bezoek heel kort het RAP in verband met de presentatie van Ab van der Wiel over het gave project x93De Meelfabriekx94, scoor een deels gezonde maaltijd bij de Mac en dan is er de raadsvergadering met voor mij op de agenda:xa0de verlossing van x91knellende kadersx92 bij bouwprojecten en de herinrichting van de Stationsweg.